Frederik II bezoekt Kleef
opdracht van de koning
(1 mrt 2013)

Gister ontdekte ik een historisch verslag van het bezoek van Koning Frederik II van Pruissen aan Kleef in juni 1763 . Kort daarvoor (februari 1763) eindigde de Zevenjarige Oorlog, die een half miljoen Pruisen het leven kostte en een groot deel van Pruissen tot de bedelstaf bracht (waaronder ook het Kleefse gebied). De koning reist nu het land rond om te bekijken wat gedaan moet worden voor de wederopbouw.  Zo doet hij in juni ook het Kleefs gebied aan. Op 9 juni 1763 is de koning in Wesel gearriveerd en roept daar directeur Meyen van de Kriegs- und Domänen Kammer op het matje over de financiële situatie. De koning is erg ontevreden en draagt hem kortaf op om orde op zaken te stellen. Dit is een interessant gegeven in het licht van het feit dat enkele maanden later de Landes-Creditcommission in Kleef wordt opgericht, waar Adolph Friedrich Schmidt op aanraden van de “Geheim-Finantzrath” Hagen aan toegevoegd wordt omwille van zijn bewezen kwaliteiten. Dit is blijkbaar het directe gevolg van de opdracht die de Koning in Wesel aan directeur Meyen opdroeg.

Tagged , , , , , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *