Hoe leg ik het mijn kinderen uit

Omdat ik zelf moeite had aan mijn kinderen uit te leggen in welke relatie zij tot hun neven en nichten stonden, ben ik begonnen met het opzetten van de stamboom van mijn familie Schmidt. Allereerst gebruikte ik een door Tjerk Johannes de Beer (een familielid) opgestelde stamboom met de nakomelingen van Dirk Winkel en Niesje Houter (beide geboren 1851). Op de laatste familiedag van de Schmidten (het jaar weet ik niet meer !) kreeg iedereen dit nog met de typemachine opgestelde werkje uit 1985 uitgereikt. Mijn overgrootmoeder, Marijtje Winkel, was hierin de schakel met mijn familietak Schmidt. Door daarna op internet in allerlei archieven verder te zoeken kwam ik tot mijn oudgrootouders. (Genealogie Online). Die familiestamboom zag er in zeer beknopte vorm als volgt uit:
Ik ben op 3 december 1954 in Deventer geboren, als jongste van drie kinderen van

  • mijn ouders Cornelis Schmidt en Aurelia van der Wijk. Zij trouwden op 02-09-1950 te Groningen
  • mijn grootouders Wilhelm Schmidt en Antje Wilhelmina Haringhuizen. Zij trouwden op 24-05-1924 te Berkhout
  • mijn overgrootouders Cornelis Schmidt en Marijtje Winkel. Zij trouwden op 21-04-1897 te Berkhout
  • mijn betovergrootouders Wilhelm Schmidt en Marijtje Schoenmaker. Zij trouwden op 30-12-1855 te Avenhorn
  • mijn oudouders Frederik Wilhelm Schmidt en Aafje Gerrits Koomen. Zij trouwden op 03-09-1815 te Monnickendam
  • mijn oudgrootouders Philip Wilhelm Schmidt en Alida Spijker. Zij trouwden op 26-04-1789 te Alkmaar

Met deze twee oudgrootouders hield onze familiegeschiedenis eigenlijk altijd op. Want binnen de familie deed het verhaal de ronde dat deze West-Friese familie Schmidt van oorsprong afstamde van Duitse marskramers, die in Groningen het land binnen moesten zijn gekomen. De naam Schmidt is (met heel veel varianten) de meest voorkomende achternaam in Duitsland. Zodat het eigenlijk voor een ieder in de familie onmogelijk leek om nog ooit te kunnen achterhalen waar vandaan deze marskramers gekomen konden zijn.

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *