Archief Gennep:
onverwachte vondsten
(29 mrt 2013)

Vanmorgen het gemeentearchief van Gennep bezocht. Op zoek naar Jacob Schmidt vond ik ook hier documenten over en van Adolph Friedrich Schmidt. Ik ging er heen om het register en de oude kaart te bekijken van het Kleefs kadaster uit 1731/32 waarop een bezitting staat van ene Jacob Schmidts. En onverwacht bleek hier een schat aan Pruisische documenten uit de 18e eeuw te liggen. Op zichzelf niet vreemd, omdat Gennep één van “de Kleefse steden” uit die tijd was, maar ik had me dat helemaal niet zo gerealiseerd.
Eerst heb ik het register en de oude kaart (een kopie) van de Heerlijkheid Heijen bekeken en daarvan foto’s gemaakt. Er stond helaas geen nadere informatie over deze Jacob bij vermeld. Het gaat om een akker van iets meer dan 2 Morgen groot (ong. 2 ha) en aangrenzend een tweede perceeltje met een “Haus und Hoff”. Dit huis schijnt er nog te staan, dus dat is leuk om eens te gaan bekijken.
Daarna heb ik een inhoudsopgaaf ingekeken van hetgeen in het Genneps gemeentearchief zit. Omdat het archief snel zou sluiten heb ik vluchtig een drietal items daarin aangewezen die ik graag wilde inzien (de stukken 342, 377 en 378). Van document 342 heb ik een foto gemaakt. Document 377 bevatte geen interessant materiaal, maar 378 was een anderhalve centimeter dikke bundel documenten over loterijen. Ik moest eigenlijk stoppen want de ambtenaar moest naar een afspraak. Daarom bladerde ik er nog even snel door heen om te kijken of het interessant genoeg was om hiervoor terug te komen. Geloof het of niet, maar op dat moment zag ik de handtekening van Adolph Friedrich Schmidt onder een brief staan. Ik kon het niet laten een klein onderdrukt kreetje te slaken. Gauw maakte ik nog een foto van de brief en van het voorblad van het dossier. Thuis heb ik een aantal foto’s uitgeprint. Ook document 342. Pas toen ik die in mijn handen had zag ik helemaal onderaan de letters “A.F. Schmidt” staan. Het betreft een gedrukte duitse tekst aan de magistraten (b&w’s) met het reglement van een door de Kriegs-und Domainen Kammer uit Kleef uitgeschreven loterij, gedateerd 24 augustus 1761. Blijkbaar dus opgesteld door onze Adolph Friedrich !! Ik ben begonnen de tekst daarvan te vertalen.
Het archief van de gemeente Gennep blijft voorlopig op mijn lijstje staan.

Tagged , , , , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *