Philip en malaria
(17 mrt 2013)

Benieuwd naar de omstandigheden waaronder Philip Wilhelm Schmidt in Batavia moet zijn overleden, vond ik al zoekend op internet een dissertatie genaamd Malaria en malaise, de VOC in Batavia in de achttiende eeuw (Peter van der Brug, A’dam, 1994). Hierin beschrijft hij dat malaria (voor het eerst in 1733) in de loop van de achttiende eeuw in Batavia zoveel slachtoffers vroeg dat dit één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste reden is geweest voor het faillisement van de VOC in 1795.
Van de 204 bemanningsleden waarmee het schip de Contitutie in 1791 vanuit Texel zee koos, overleden er het jaar daarop 51 in Batavia. Zou Philip geweten hebben dat er zovele niet terug zouden keren? Zou hij anders gegaan zijn? Ik denk dat het zeer aannemelijk is dat Philip één van deze vele malaria-slachtoffers moet zijn geweest. In het Nationaal Archief is mogelijk meer informatie te vinden in het Grootboek van de Constitutie. Maar dan zal ik naar Den Haag moeten.
Link naar samenvatting van Malaria en malaise.

Tagged , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *