rapportage Adolph Friedrich gevonden
(10 mrt 2013)

Op de cursus oud handschrift heb ik een USB stick van mijn “leraar”, dhr. Emile Smit, gekregen. Op de stick staan een honderdtal fotokopiën van rapportagetabellen die door de Kriegs- und Domänenkammer in de 18e eeuw zijn gemaakt. Hij heeft deze in 2008 meegenomen uit het “Geheime Staatsarchiv Berlin”. Ik ga deze tabellen “afschrijven” en was vandaag begonnen met elk bestandje een naam te geven o.b.v. jaartal, bladzijdenummer en inhoud. Al eerder had ik hiertussen een rapportage over Huissen uit 1724 gevonden, die door Wilhelm Frederik Bartz is opgesteld. Nu vond ik opeens ook een tabel die opgemaakt is en ondertekend door A.F. Schmidt uit 1742! Wauw. Dit is echt het ontbrekende puzzelstukje dat helemaal past in het plaatje. Een jaar later namelijk trouwt hij in Huissen met Albertina Henrietta Bartz, de oudste dochter van burgemeester Wilhelm Frederik Bartz. Het plaatje is af! Het is een tabel die per Kleefse stad aangeeft hoeveel inwoners een beroep hebben en hoeveel verloop daarin is. Hij zal daarvoor wellicht ook Huissen moeten hebben bezocht. Bekijk de rapportage …

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to rapportage Adolph Friedrich gevonden
(10 mrt 2013)

 1. Geachte heer Schmidt,

  Ik heb met veel genoegen op uw site rondgekeken. Ik heb een aantal interessante zaken gevonden. Mijn familie komt oorspronkelijk uit Kleef (daarvoor waarschijnlijk zuid-Duitsland of Oostenrijk). Ik ben met een reisverslag uit 1759 van een Kleefse voorvader bezig die gedurende de 7 jarige oorlog een (studie)reis langs o.a. familie, kennissen maakte. Hij bezocht o.a. Reinhard von Beinom, de Rechenmeister, in Doesburg op. Tevens bezocht hij de “Geheimer Finantzraad Geelhaar agter de Petri-Kerk” in Berlijn. Leuk om deze personen ook op uw website tegen te komen, Geelhaar had ik nog niet getraceerd. De vader van deze reiziger, Elias Engelbronner, was Geheimer Regierungs Cantzellist in Kleef. Over zijn werkzaamheden zou ik nog e.e.a. moeten kunnen vinden. In Kleef heb ik veel gehad aan de raadsprotokollen, je kan daar verrassende pareltjes in vinden. Mocht u in uw zoektocht in de domain-kammer of andere archieven iets vinden over Von Beinom en Engelbronner / Engelbrunner dan houdt ik mij aanbevolen. Overigens heb ik het boek “Kelte Kirche und Kartoffelpuree” in mijn bezit mocht u daar nog iets in opgezocht willen hebben.

  Met vriendelijke groeten,
  Dirk d’Engelbronner

  • buurna1_schmidt zegt:

   Geachte heer d’Engelbronner,
   Ik lees op uw website dat “Elias als leerling ingeschreven werd bij het gereformeerde gymnasium te Kleef”. Graag zou ik weten hoe u deze informatie hebt verkregen. Wellicht hebben mijn voorvaderen ook op dit gymnasium ingeschreven gestaan.
   Met vriendelijke groet,

   Ruud Schmidt
   Spoorlaan 62,
   5061 HC Oisterwijk
   06-10720392
   http://www.schmidtblog.buurnatuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *