Opnieuw Stadtarchiv Kleve
(8 mrt 2013)

Vanmorgen opnieuw naar Kleef gegaan en daar het kerkenboek van de ev. lutherse overledenen verder zitten bekijken. Er moest naar mijn stellige overtuiging nog een vermelding te vinden zijn van het overlijden van Adolph Friedrich Schmidt (sen). En ja dus. Overleden op 2 maart 1767. En niet op zo’n heel leuke manier. Er staat “langwierigen hectisch auszehrung”, wat zoveel betekent als: “langdurig door hoge koorts vermagerd”. In het latijn staat er achter dat hij door tuberculose is overleden. In dat jaar door de bevolking waarschijnlijk nog gewoon aangeduid als “de tering”.
Verder wordt een zin toegevoegd die er op duidt dat zijn lichaam voor wetenschappelijke doeleinden werd bekeken (of gebruikt). Namelijk: “ns. ist dem Pupillen-Collegio angezeiget”.

Tagged , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *