Archief Kalkar:
Jacob spoorloos !
(15 nov 2013)

Gister dan eindelijk naar het Stadsarchief van Kalkar geweest. Op zoek naar Jacob Schmid, “Controleur beij der Accise und Secretarius der Stad Calcar” (zie bezoek archief Rees). En weer niet voor niets gekomen! Anna Gamerschlag, van het archief had al het één en ander voor me uitgezocht.
Vooraleerst blijkt het te kloppen dat in het jaar 1729 geen dopen in Kalkar zijn geweest. Waarschijnlijk bij gebrek aan een dominee zal men zijn uitgeweken naar Rees. De oorspronkelijke evangelische doop-, trouw- en overlijdensboeken uit die tijd zijn in de tweede wereldoorlog verloren gegaan. Wat wel bewaard is zijn tabelarische afschriften waarin helaas geen getuigen zijn opgenomen. In het “Sterberegister der Evangelischen Gemeinde Kalkar Jahrgang 1727-1731” vond ik het volgende op seite 298/299: “1727 17 Okt. Schmit, geb. Rappard, -,- Frau von Accise Controleur S.,”. Dit moet onmiskenbaar onze Jacob zijn en hier dus het overlijden van zijn tweede vrouw. Zijn eerste was Charlotta Dorothea Katschen, die waarschijnlijk dus vóór deze datum is overleden. Vandaag op Familysearch gezocht naar de combinatie van Rappard en Schmit en daarop gevonden dat Anna Gertruis Rappards op 25 juli 1727 met Jacob Schmit trouwde te Moermter (tegenwoordig gespeld Mürmter en nu een wijk van Xanten).
Het tweede dat naar voren kwam was een handgeschreven tabel ten bate van te heffen belastingen met alle inwoners van Calcar gedateerd 5 december 1724, waarin Jacob Schmidt ook staat. Hieruit lezen we dat Jacob, secretarius en accise controleur is en een vrouw, een zoon, een dochter en een maagd (een inwonende hulp in de huishouding) heeft. Deze vrouw zal hoogstwaarschijnlijk Charlotta Dorothea geweest zijn, want hij trouwde immers pas in 1727 met Anna Gertruis. Bovendien betekent dit dat Jacob en Charlotta een tweede kind hadden en Adolph Friedrich op dat moment (9,5 jaar oud) dus een zus.
Maar bijzonder waren twee brieven die gingen over het plotseling spoorloos verdwenen zijn van Jacob. De eerste brief is van de Magistraat van Calcar aan de Kriegskammer in Kleef, waarin gemeld wordt dat Herr Schmidt al 3 week niet verschenen is op zijn werk. De tweede brief is van de Kriegskammer terug aan de Magistraat, waarin men meldt dat hij ook hier niet is geweest en ook geen permissie heeft om ergens heen af te reizen. Wat is er gebeurd met Jacob en waar is hij gebleven ? Een opmerkelijke situatie.

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *