Archief Rees:
vondst over Jacob !
(18 mei 2013)

Gister naar het Stadtarchiv Rees geweest om meer te weten te komen over onze oudst bekende Schmidten: Jacob Schmid en Charlotta Dorethea Katschen. Op de computer daar staan kopieën van alle “Kircherbuchen” van Rees, waaronder verschillende Lutherse. Een aantal daarvan heb ik nog maar kunnen doorspitten. Daarbij vond ik een aantal Schmidten, die ik vooralsnog niet in verbinding kan brengen met onze familie. Maar ik heb kopieën daarvan laten uitprinten en meegenomen.
Vlak voordat de bezoektijd voorbij was ontdekte ik echter een veel interessantere doopvermelding. Het ging hier om de doop van ene Henricus Josephus Gräfken (te vinden op familysearch met “Graeffken”) geboren te Calcar, waarvan de ouders zijn: vader Johan Gräfken en moeder Schmitz. Dat was op zichzelf nog niet heel bijzonder, maar bij de getuigen stond vermeld: “Hl: Jacob Schmid Controleur beij der Accise und Secretarius der Stad Calcar Jungfrau Helena Schmidtz”.
Omdat al bekend is dat Jacob in 1715 Accise-inspector te Goch is, neem ik aan dat het hier werkelijk gaat om “onze Jacob”. Een spannende ontdekking, waar weer allerlei nieuwe “spoorlijntjes” aan vast zitten. Aannemelijk lijkt allereerst dat Jacob, Helena (die Jungfrau, dus ongetrouwd is) en de moeder Schmitz familie van elkaar zijn. Beide vrouwen zouden wellicht dochters van hem kunnen zijn, maar misschien ook zijn zusters. Vervolgens ligt er hierdoor een duidelijke lijn naar de stad Kalkar. Vermoedelijk was daar geen Lutherse kerk, zodat men het kind in Rees liet dopen. Jacob’s functie van gemeentesecretaris in Calcar maakt het mogelijk dat aldaar veel meer over hem te vinden is. Wellicht woonden zij daar ook. Bovendien lijkt het opeens ook aannemelijker dat de landbezittingen in Huissen (1732) op naam van “secretarius Schmidt” wel degelijk van “onze Jacob” zijn. Genoeg dus voor weer heel veel nieuw zoekwerk en OP NAAR KALKAR !

Tagged , , , , , , , .Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *